Staze zdravlja

 

 

Planinarski sportski klub "Čelik" iz Smedererva kreirao je i markirao lokalne staze zdravlja sa polazištem od Dunavskog keja. Ljubitelji pešačenja mogu izabrati neku od 6 varijanti staze u dužini od 5 do 22 km. Delovima staza duž Zlatnog brda (Mons Aureus) pruža se najlepši pogled na Dunav i Banatsku ravnicu.

 

Opis staza


 

STAZA 1 – „ĆIR ANTINA ČESMA“ – 5 KM

Staza počinje kod Silosa u Dunavskom parku. Ide uzvodno pored Dunava do otvorenih terena za košarku, pa preko ulice iza zgrade Monopola Dunavskom ulicom kroz Provaliju do ulice Petra Dragojevića, takođe nasuta šljunkom. Stazicom prolaz kroz šumu do ulice Vladimira Nazora, istom sve do velike asfaltirane raskrsnice, tu se skreće levo na putić pa stazu sa koje se vidi Ćir Antina česma. Dalje kretanje je naizmence uskom stazicom i šumskim putem, pa opet stazicom do nasutog puta kojim se izlazi na Goričku, te Goričkom do Narodnog Fronta i povratak na polaznu tačku, Dunavski kej.


STAZA 2 – „VILA OBRENOVIĆA“ – 7,5 km

Nastavlja se na Stazu 1 od Ćir Antine česme malo napred pa na raskrsnici šumskog puta ide se desno na stazu kojom se pored vinograda izlazi na Tuzlansku ulicu. Zatim se skreće desno u Timočku ulicu kojom se dolazi do kapije vile Obrenovića. Povratak je nasutim putem iznad imanja vile Obrenovića ulicama Gročanskom i Nevesinjskom do Goričke. Potom, Goričkom i Narodnog Fronta nazad do polazišta, Dunavskog keja.


STAZA 3 – „ZAPIS“ – 9 km

Do vile Obrenovića isto kao staza 2. Potom se spušta na asfalt u ulicu Bratstva i Jedinstva, pa u Vojvođansku. Zatim, sledi Prizrenska i Gročanska. U Prizrenskoj je stanica česma Konstatinovića. Od česme se nastavlja Prizrenskom, pa se ulazi u Gročansku, te onda dolaze putevi koji su van naselja i kojima se stiže do Zapisa u Goričkoj ulici.Od Zapisa se ulicama Goričkom i Narodnog Fronta vraća do Dunavskog keja.

Napomena: Zapis je mesto nekadašnjeg hrasta koje je obeleženo kao Zapis. Mesto je uređeno i obeleženo. Hrasta više nema, ali je urađen krst od njegovog drveta. Okolo su klupice za odmor.


STAZA 4 – „PAVLOVICA“ – 16 km

Ovo je najduža staza. Prvi deo staze je isti kao i za stazu 3 do Zapisa. Onda se nasutim putem usmeravamo na najvišu kotu Smedereva-  trigonometrijsku tačku, piramidu Pavlovicu 219 mnv. Posle piramide nastavlja se nasutim putem koji vodi ka Petrijevu, zatim nakon oko 600 m ide se levo ka Petrijevskom potoku pa nakon još oko 800 m levo putevima koji idu sa leve strane potoka, koji dolaze do Fočanske ulice. Potom nakon 2 km pešačenja ide se uzbrdo do Goričke u poziciji 400 m posle Zapisa. Potom Goričkom i Narodnog fronta do Dunavskog keja. Opcija 2 je da se od Pavlovice vrati istim putem do Zapisa i nastavi dalje Goričkom.


STAZA 5 – „VOJNA BOLNICA“ – 22 km

Nastavlja se na stazu 4 od Pavlovice. Produžava se ka selu Vodanj do vojne (partizanske) bolnice.


STAZA 6 – „GVOZDENGLAV“ – 20 km

Nastavlja se na stazu 4 od Pavlovice. Oko 2 km od Pavlovice u smeru ka starom Udovičkom putu nalazi se još jedan lep vidikovac – Gvozdenglav. To je nekadašnja trigonometrijska tačka na kojoj je postojala zidana građevina – piramida kao na Pavlovici, a sada stoji kameni stub koji služi za premeravanje terena.

Visinska razlika staza koje penju do Goričke varira od 200 do 300 m povećavajući se uporedo sa povećanjem dužine staza.
 

Bliže informacije o lokalnim turama pešačenja možete dobiti na interenet stranici PSK "Čelik" ili direktnim kontaktom na +381 60 3128 993 ili info@pskcelik.rs

Mapu staza zdravlja možete preuzeti OVDE

Slične objave

Program obilaska grada

Program obilaska grada

Doživite Smederevo uz zanimljive priče lokalnih vodiča.

Pročitaj više

Program obilaska grada za đačke ekskurzije

Program obilaska grada za đačke ekskurzije

Program obilaska grada posebno prilagođen đačkim ekskurzijama.

Pročitaj više

Program obilaska Vile dinastije Obrenović

Program obilaska Vile dinastije Obrenović

U kulturno-istorijskom nasleđu Smedereva posebno mesto zauzima vila "Zlatni breg", nekadašnja letnja rezidencija dinastije Obrenović. Posetite Vilu organizovano i uz prethodnu najavu.

Pročitaj više

Najava grupa

Najava grupa

Za najavu grupnih poseta i usluge vodiča možete nas kontaktirati direktno putem telefonskog poziva na broj +381 26 615 666 ili u Turističko informativnom centru u ulici Karađorđeva 9

Pročitaj više

Smederevski put vina

Smederevski put vina

U Smederevu i njegovoj okolini nalaze se brojne kvalitetne vinarije koje se mogu posetiti uz prethodnu najavu. U samom centru Smedereva, nalazi se "VinoGrad" odnosno "Vinski grad" gde se svakodnevno mogu kupiti vina lokalnih proizvođača.

Pročitaj više

Putevima zmajeva

Putevima zmajeva

Kroz motiv zmajevitih junaka ispreda se priča o Lazarevićima i Brankovićima, srednjovekovnim gradovima i manastirima, narodnoj tradiciji, mitologiji. On se umnogome oslanja na Tvrđave na Dunavu.

Pročitaj više

Krstarenje

Krstarenje

Krstarenje Dunavom

Pročitaj više

Panoramsko razgledanje

Panoramsko razgledanje

Doživite Smederevo iz vazduha leteći motornim zmajem ili avionom.

Pročitaj više

Venčajte se u Smederevskoj tvrđavi

Venčajte se u Smederevskoj tvrđavi

Venčajte se u jedinstvenom ambijentu na prostoru srednjovekovne Smederevske tvrđave.

Pročitaj više