Muzej u Smederevu

Muzej u Smederevu je zavičajni, kompleksnog tipa i čine ga istorijska, etnološka, arheološka, umetnička i numizmatička zbirka. U izložbenim salama hronološki i tematski je izložen materijal od praistorije i antike do danas, koji u najvećem obimu prikazuje lokalnu istoriju od najstarijih vremena do polovine XX veka. 


Na poslednjem spratu Smederevskog muzeja nalaze se eksponati iz perioda vladavine  Obrenovića,  kao i predmeti vezani za Prvi i Drugi svetski rat i skromna etno zbirka. 


Izložba koja obuhvata Srednjevekovni period despota Đurđa Brankovića zauzela je salu na prvom spratu, ističući razdoblje u kome je Smederevo imalo najveći značaj u svojoj istoriji. Pored makete Smederevske tvrđave, tu se nalaze i kamena đulad korišćena u borbama sa Turcima, puške, kopije i originali sklopljenih ugovora, kopija Esfigmenske povelje, izuzetnog istorijsko-pravnog dokumenta. Na Povelji je naslikan despot Đurađ sa despoticom Jerinom i  njihovo petoro dece. Zahvaljujući ilustracijama Esfigmenske povelje sačuvan je lik despota Đurđa. 


Predmeti od velikog i izuzetnog značaja, koje čuva Muzej u Smederevu, su: zlatnik Septimija Severa (prvi-treći vek n.ere), rimska bronzana lucerna oblika broda (drugi-treći vek n.ere), glava boga Janusa, ostave rimskog novca iz različitih perioda, zlatna minđuša Brankovića, srednjevekovni šlem, više unikatnih predmeta keramike srednjeg veka, delovi naoružanja i opreme iz Prvog srpskog ustanka, Karađorđe kao Frajkorac (slika, ulje), rukopisi stare i retke knjige.
U sklopu Muzeja radi i Galerija savremene umetnosti.

   
Muzej je otvoren za posetioce svakog dana, sem ponedeljka.

  • Radnim danima od 10:00 do 17:00 časova
  • Subotom i nedeljom od 10:00 do 15:00 časova

Informacije

Adresa

Omladinska 4, Smederevo

Telefon

026/ 4622 138

026/ 4623 439

Email

info@mus.org.rs

Cena ulaznica
pojedinačne: 130 dinara
grupne: 100

Slične objave

Glavni gradski trg

Glavni gradski trg

Glavni gradski trg predstavlja centralni deo Smedereva. Trougaone je forme kao i Tvrđava. Nalazi se na mestu nekadašnje velike pijace.

Pročitaj više

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđavu, kao upravno, vojno, privredno kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković. Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine.

Pročitaj više

Hram Svetog Georgija

Hram Svetog Georgija

Hram Svetog Georgija je sagrađen u periodu od 1850-1854. godine. Zidan je po ugledu na manastir Manasiju i treći je po veličini hram u Srbiji. Rađen je od belog mermera po projektu Jana Nevole a graditelj je bio Andreja Damjanov.

Pročitaj više

Zgrada starog opštinskog doma

Zgrada starog opštinskog doma

Zgrada starog opštinskog doma podignuta je dvadesetih godina prošlog veka, po idejnom projektu profesora i akademika, arhitekte Pere Popovića iz Beograda.

Pročitaj više

Opštinski sud

Opštinski sud

ZGRADA OKRUŽNOG NAČELSTVA danas zgrada OPŠTINSKOG SUDA je sagrađena između 1886. i 1888.godine.

Pročitaj više

Spomenici

Spomenici

Spomenik borcima Prvog svetskog rata 1914 - 1919. godine. Nalazi se na glavnom gradskom trgu u neposrednoj blizini hrama Sv. Georgija.

Pročitaj više

Gimnazija Smederevo

Gimnazija Smederevo

Godine 1871. po odobrenju Ministarstva prosvete, u Smederevu je osnovana gimnazijska realčica, prva srednja škola u smederevskom  kraju.

Pročitaj više

Karađorđev Dud

Karađorđev Dud

Karađorđev dud je još jedno značajno istorijsko mesto u Smederevu na kom je tadašnji turski zapovednik grada Dizdar Muharem Guša predao ključeve grada Voždu Karađorđu Petroviću.

Pročitaj više

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se na Starom groblju na Karađorđevom brdu. Nastala je u prvoj polovini 15.veka.

Pročitaj više

Vila "Zlatni breg"

Vila

U kulturno-istorijskom nasleđu Smedereva posebno mesto zauzima vila "Zlatni breg", nekadašnja letnja rezidencija dinastije Obrenović. Posetite Vilu organizovano i uz prethodnu najavu.

Pročitaj više

Galerija savremene umetnosti

Galerija savremene umetnosti

Galerija savremene umetnosti Smederevo organizuje likovne, istorijsko-dokumentarne i studijsko-tematske izložbe.

Pročitaj više