TID- međunarodna  regata  Dunavom

   Međunarodna regata Dunavom od Igolštadta u Nemačkoj do Silistre u Bugarskoj, početkom avgusta prolazi kroz Smederevo. TID regata je najveća i najduža rečna regata na svetu, traje 61 dan i prevesla se 2080 km rekom Dunav. Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima učesnika i sa drugih kontinenata. Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola. Dnevne etape su u proseku dužine oko 43 km. U etapnim mestima regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje regata prolazi i u kojima se zadržava po 2 dana. Etapna mesta u našoj zemlji su: Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka. 
   
TID regata je karakteristična i po tome što je delom rekreativnog karaktera jer pruža mogućnost učestvovanja svim onim avanturistima, rekreativcima koji to žele. Pošto Regata nema takmičarski značaj tj. nije bitno ko će prvi stići već je bitno što duže isploviti, učesnicima sa starta regate ne smeta to što na pojedinim usputnim zadržavanjima dolazi i do mešanja sa rekreativcima. Na Regati se osim čamaca sa jedrima, koji su standardna postavka regate, mogu sresti i kajaci, dvosedi kajaci, kanui, specijalno urađeni čamci sa 2 do 4 mesta kao i jedrilice.
   
Svake godine 26. juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se 28. avgusta u bugarskom gradu Silistri. U našu zemlju regata ulazi 28. Jula kod Apatina, a izlazi 14. avgusta kod Brze Palanke. U Smederevu, poslednjih godina učesnici regate borave na prostoru Smederevske tvrđave gde ih tradicionalno naš grad, kao domaćin, dočekuje uz program dobrodošlice.

 

Slične objave

Kalendar manifestacija

Kalendar manifestacija

Godišnji kalendar manifestacija u Smederevu

Pročitaj više

VITEZOVI I LEGENDE

VITEZOVI I LEGENDE

 Festival Vitezovi i Legende

Pročitaj više

Tradicionalni "Odbojkaški turnir Smederevska jesen”

Tradicionalni

Turnir je prvi put organizovan 1986.godine a od 1996.godine se organizuje bez prekida.

Pročitaj više

Maraton dvoprega "Šalinački lug"

Maraton dvoprega

U Šalinačkom lugu, kraj smederevskog sela Šalinac, početkom maja, svake godine okupljaju se brojni ljubitelji konjičkog sporta i predivnih lipicanera...

Pročitaj više

"Bostanijada"

Manifestacija se održava svake godine jula meseca u selu Osipaonica.

Pročitaj više

"Kosidba na Plavincu"

"Kosidba na Plavincu" se tradicionalno održava svake druge kalendarske nedelje juna meseca i simbolično predstavlja mobu košenja livada.

Pročitaj više

"Teatar u Tvrđavi"

Jula meseca u Smederevu se održava ambijentalni pozorišni festival "Teatar u tvrđavi" na jedinstvenom prostoru pod otvorenim nebom.

Pročitaj više

"Smederevska pesnička jesen"

Međunarodni festival poezije u Smederevu pokrenut je davne1970. godine i održava se svake godine u oktobru mesecu.

Pročitaj više

Festival "Nušićevi dani"

Festival

Festival "Nušićevi dani" pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu.

Pročitaj više

''Smederevska jesen''

''Smederevska jesen''

''Smederevska jesen'', turističko - privredna manifestacija, održava se svake godine u mesecu septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, uz defile srednjovekovnih vitezova...

Pročitaj više