47. Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen"

 

11. oktobar – 13. оktobar

 

Na Festivalu poluvekovne tradicije, koji iz godine u godinu posećuju hiljade ljubitelja poezije, dodeljuje se nekoliko značajnih pesničkih nagrada.

Nagrada "ZLATNI KLJUČ SMEDEREVA" dodeljuje se uglednim pesnicima sveta za celokupni pesnički opus. Nagrada se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja knjige – izbora poezije i novčanog iznosa.

Nagrada ''ZLATNI KLJUČIĆ'' dodeljuje se srpskom pesniku za pesničko stvaralaštvo za decu. Nagrada se sastoji od stilizovanog mslog ključa u bronzi, objavljivanja knjige – izbora poezije autora i novčanog iznosa.

Povelja "ZLATKO KRASNI" dodeljuje se za prevođenje savremene poezije sa srpskog jezika na strane jezike i sa stranih jezika na srpski jezik. 

Nagrada 'ZLATNA STRUNA'' dodeljuje se na anonimnom konkursu za neobjavljenu, najuspeliju pesmu po oceni žirija. Nagrada se sastoji od statue i novčanog iznosa.

Nagrada "SMEDEREVSKI ORFEJ" dodeljuje se za najbolju pesmu na konkursu zavičajnom autoru, pesniku sa područja Smedereva. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa.

ŠON O'BRAJEN, najpoznatiji savremeni britanski pesnik, prozni i dramski pisac, kritičar, antologičar i književni urednik, ovogodišnji je dobitnik glavne festivalske nagrade "Zlatni ključ". Dosad je objavio sedam zbirki pesama, a dobitnik je brojnih svetskih nagrada i priznanja.

MILOVAN VITEZOVIĆ, istaknuti srpski pisac, esejista, kritičar, aforističar i scenarista, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Zlatni ključić".

SERGEJ GLOVJUK, ruski pesnik i prevodilac, ovogodišnji je dobitnik povelje "Zlatko Krasni" za prevođenje savremene poezije.